28 Nederlandse kastelen en buitenplaatsen vastgelegd in 360º

Nederland telt honderden prachtige kastelen, landgoederen en buitenplaatsen, maar lang niet iedereen is daarvan op de hoogte. Met name buitenlandse toeristen weten niet dat er buiten Amsterdam, de Keukenhof en Kinderdijk nog veel moois te zien is in Nederland. Mede om die reden is het NBTC de campagne ‘Kastelen en buitenplaatsen in Nederland’ gestart, waarvoor onder andere een serie promotievideo’s geproduceerd is. Ik verzorgde hiervoor niet alleen de drone-opnamen, maar maakte van elk kasteel en landgoed dat we aandeden – 28 in totaal – ook een serie 360º foto’s, zowel buiten als binnen. Nooit eerder werd Nederlandse erfgoed op deze schaal in beeld gebracht, en veel van de locaties waren niet eerder middels 360º technologie gefotografeerd.

Het voordeel van 360º fotografie is dat je als kijker letterlijk om je heen kunt kijken, en dus een goed beeld kunt vormen van een bepaalde plek. Door de camera op unieke locaties te zetten of deze zelfs middel een drone de lucht in te brengen kun je als kijker niet alleen een unieke blik werpen in de talloze prachtige zalen en kamers van de betreffende kastelen en landhuizen, maar ook de tuinen en landgoederen eromheen bekijken.

Voor het maken van de foto’s werd gebruik gemaakt van een 108 megapixel 360º camera, voorzien van 36 lenzen. Het was nog een hele uitdaging om het maken van de drone-opnamen voor de promotievideo’s te combineren met het maken van de foto’s, aangezien we soms wel vier locaties op één dag aandeden.

Helaas was het niet overal mogelijk om 360º luchtfoto’s te maken, aangezien een paar kastelen op locaties liggen waar er niet met een drone gevlogen mag worden, vanwege nabijgelegen vliegvelden of andere no-fly zones. In een aantal van die gevallen bracht een lang statief (van ca. 7 m hoogte) alsnog uitkomst.

Onderstaande interactieve galerie bevat één 360º foto van elke locatie. Alle fotoseries zijn op deze collectiepagina te bekijken. Het is ook mogelijk om via onderstaande lijst met linkjes direct de 360º foto’s van een specifiek kasteel of buitenplaats te bekijken.

Kasteel Wijchen
Landgoed Singraven
Kasteel het Nijenhuis
Paleis Het Loo
Jachthuis Sint Hubertus 
Kasteel Amerongen
Museum Huis Doorn
Muiderslot
Kasteel de Haar
Kasteel Warmelo
Kasteel Groeneveld
Kasteel Ammersoyen
Slot Loevestein
Kasteel Ruurlo
Kasteel Huis Bergh
Kasteel Rosendael
Kasteel Doorwerth
Landgoed Middachten
Kasteel Cannenburch
Huis Verwolde
Landgoed Twickel
Kasteel Sypesteyn
Slot Zuylen
Museum Oud-Amelisweerd
Kasteel Duivenvoorde
Kasteel Keukenhof
Huygens’ Hofwijck
Museum Voorlinden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *