Insta360 kondigt next-gen 360º beeldstabilisatie aan

Uit een teaservideo die camerafabrikant Insta360 online heeft gezet blijkt dat het bedrijf over een paar dagen met een update komt die extreme beeldstabilisatie mogelijk maakt tijdens het opnemen van 360º video. Dankzij de FreeCapture-functie is het vervolgens mogelijk om een zeer stabiele 16:9 video te destilleren uit een 360º opname die vol zit met beweging.

Algoritme of camera 

Onduidelijk is nog of dat het om een geheel nieuwe camera gaat, of om een firmwareupdate voor de populaire Insta360 One action cam. Deze camera beschikt immers al over redelijk capabele beeldstabilisatie-algoritmen, waardoor een gimbal in veel gevallen overbodig wordt. Wellicht dat het nieuwe FlowState-algoritme, dat ten grondslag ligt aan de nieuwe beeldstabilisatie, ook aan deze camera wordt toegevoegd.

Killer app

Het lijkt er gek genoeg op dat de ‘killer app’ van 360º videocamera’s niet zozeer het maken van 360º video-opnamen is, maar het exporteren van gewone 16:9 video’s waardoor ‘onmogelijke’ camerabewegingen uitgevoerd kunnen worden. Insta360 noemt dit FreeCapture; bij de GoPro Fusion heet dit OverCapture.

Dankzij de interne IMU van moderne 360º camera’s kunnen alle trillingen en bewegingen softwarematig teniet gedaan worden, iets wat voorheen alleen met een mechanische gimbal mogelijk was. Dat gegeven, in combinatie met het feit dat een 360º de gehele omgeving vastlegt, maakt unieke camerastandpunten mogelijk op basis van framing achteraf.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *