Nieuwe Insta360 One X brengt videomaken op een heel nieuw level

Het Chinese bedrijf Insta360 heeft een nieuwe versie van de Insta360 One camera op de markt gebracht, de Insta360 One X. Gebleven zijn de compacte uitvoering, indrukwekkende beeldstabilisatie en gebruiksvriendelijke app. Nieuw is de mogelijkheid om in 360º video’s vast te leggen in een resolutie van maar liefst 5,7K. Samen met FlowState stabilisatie en FreeCapture levert dat creatieve mogelijkheden waar menig videomaker zijn vingers bij af zal likken.

FreeCapture

Ik was al zwaar onder de indruk van de Insta360 One camera. Deze pocketformaat action cam had als belangrijke noviteit de toevoeging van gyroscopische beeldstabilisatie, waardoor je supervloeiende 360º opnamen kan maken, zelfs als de camera hevig trilt. Op die manier kon ik in Australië onder andere indrukwekkende 360º shots maken vanuit de zonneauto van Solar Team Twente, om maar een voorbeeld te noemen:

De meest leuke feature van de Insta360 One was echter de FreeCapture techniek, waardoor je achteraf als een soort regisseur een beelduitsnede kunt maken uit de opgenomen 360 footage, die je vervolgens kunt exporteren als gewone video. Kort gezegd: eerst filmen, later uitsnijden. Of zoals Insta360 het zegt: shoot first, point later. Dat brengt een hele nieuwe wereld aan mogelijkheden met zich mee voor beeldmakers.

Verbeterde resolutie

Een nadeel van de Insta360 One was de vrij lage beeldresolutie van 4K. Op zich geen probleem voor 360º video’s die je via Facebook afspeelt. Maar als je middels FreeCapture beelden gaat exporteren, dan is die 4K toch al snel te weinig voor een hoge kwaliteit export.

Aan die beperking komt een einde met de Insta360 One X. Deze camera biedt namelijk al het vernieuwende van de Insta360 One, maar dan met verbeterde sensoren en een snellere beeldprocessor. Daardoor kan de camera filmen in 5,7K resolutie, of 360º foto’s maken in een resolutie van maar liefst 18 megapixels. Onderstaande video geeft een goede idee van de mogelijkheden van deze nieuwe camera:

Actievideo’s

Dankzij FlowState stabilisatie en FreeCapture is deze nieuwe cameras vooral interessant voor makers van actievideo’s, die zich vooral moeten richten op hun actie en niet op het maken van video. Doordat alles in 360º wordt gefilmd hoef je namelijk niet bang te zijn dat je iets van de actie mist: je kunt gewoon achteraf middels de Insta360 app op je smartphone de gewenste kijkhoek bepalen en de shots exporteren.

Daarmee is de Insta360 One X eigenlijk gewoon een ideale toevoeging voor filmmakers die niet met 360º bezig zijn, maar toch innovatieve vormen van beeldmaken aan hun repertoire willen toevoegen. Het helpt daarbij dat de camera ook mogelijkheden biedt op het gebied van timelapse en slow motion, voor extra unieke beeldeffecten.

Prijs en beschikbaarheid

De Insta360 One X heeft een verkoopprijs van 459,- euro. De bijbehorende app is beschikbaar voor iOS en Android. Er is ook een Insta360 Studio desktop app waarmee je op een computer beeldfragmenten kunt destilleren uit de 360º opnamen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *